Leta i den här bloggen

tisdag 20 december 2011

Godistillverkning

Hallontryfflar

75 g hallompuré av frysta tinade hallon
150 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt
½ dl socker
50 g osaltat smör
2 msk apelsinlikör

Dekoration:
kakaopulver

Gör så här
Mixa hallonen och passera genom en sil. Tryck till lite med en sked för att få igenom så mycket som möjligt. Vikten i receptet avser den färdiga purén.
Hacka sönder chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp puré, socker och smör i en kastrull. Häll den varma massan över chokladen och rör till en slät massa. tillsätt likören. Låt stå kallt tills massan stelnat. Forma till små bollar och rulla i kakaon. Blir ca 15 st.
Receptet kommer från chokladboken det bästa ur hemmetsjournal!

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk blockchoklad

Gör så här
Börja med att klä en form som är ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i matberedaren (ta på hörselskydd) eller i en mortel om du har! Blanda grädde, socker, sirap, kakao och dom krossade karamellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock och och utan att röra tills termometern visar 117-1120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Ca 15 min tar det att koka upp smeten. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalan. Skär eller klipp kolan i bitar och doppa i choklad, strö havsalt uppe på innan chokladen stelnat
Detta recept kommer från boken julgodis av Johanna Westman.
 
Dessa julgodisar är ju ett måste, återkommer nu mera varje år.
Mera mariannetryfflar
Världens godaste rocky road fudge
 Gjorde dom förra helgen åt K och nu va det dags att få några själv också

Sen så har jag fått ett tips på lakritsfudge av en läsare som heter diana så jag ska svänga förbi på apoteket idag och köpa glykos. Hm vid närmare eftertanke så ska jag kolla mina gömmor först kanske, ett tu tre så finns det redan där! Ha en bra dag alla mina bloggläsare och tänk på att vara extra snäll nu för snart kommer tomten!

Inga kommentarer: