Leta i den här bloggen

fredag 20 juli 2012

Tjälknöl

Det är väl himla enkelt att göra och det sköter sig ju helt själv i ugnen dessutom. In i ugnen och sen ned i en lag.. Se här


Tjälknöl
ca 2 kg älgkött
2 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
pepparmix
timjan
svartpeppar
paprikapulver

Blanda helt enkelt dom kryddorna som du tycker om i lagen. Lagerblad och enbär kan man också ha men det hade jag tyvärr slut på.
Gör så här
Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i kall ugn på 75 g och det ska stå i ca 10 timmar så låt det stå över natten i ugnen. Man rekommenderar att man ska ta ut köttet när termometern visar på 65 grader!
Koka upp lagen i en kastrull och lägg i köttet. Låt det ligga i ca 4-5 timmar och ställ på något svalt ställe! Skiva och servera med en gräddsås och rostad lök!

2 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Det här gillar jag!!!

malinns sa...

Det var länge sedan jag åt tjälknöl allt för länge sedan får nog ta och prova ditt recept...